Ga je een springkussen huren heb je ervoor gekozen om het springkussen zelf op te bouwen en af te breken, omdat dat scheelt in de kosten? Een verstandige keuze. Het is echter wel van belang dat je goed weet hoe je een luchtkussen op de juiste en verantwoorde, veilige wijze op kunt blazen en weer kunt neerhalen en opruimen na gebruik. Huren.nl brengt niet alleen de verhuurbedrijven van luchtkussens in kaart, maar geeft je ook graag tips en uitleg over hoe je het beste een springkussen kunt plaatsen en opruimen.

De juiste plek voor het opzetten van een luchtkussen

Voordat je het springkussen kunt opblazen is het van belang om de juiste plek uit te kiezen waar je het springkussen gaat plaatsen. Hierbij is het handig om op een aantal dingen te letten:

 • Zorg dat de ondergrond schoon is.
 • Zorg dat de ondergrond vlak en plat is, en geen scherpe randjes heeft.
 • Is er open vuur of een bbq aanwezig? Plaats het springkussen hier dan zo ver mogelijk van vandaan.
 • Zorg voor een overzichtelijke locatie en voor voldoende licht.

Hier plaats je het grondzeil. Er dient altijd een grondzeil te liggen op de plek waar het luchtkussen komt te staan. Dit is om slijtage van het luchtkussen te voorkomen.

Het opbouwen van een springkussen

Zodra je de locatie bepaald hebt en het grondzeil neergelegd hebt, kun je het springkussen erbij halen en deze op het zeil plaatsen. De meeste verhuurbedrijven leveren een algemene en/of specifieke handleiding voor het uitvouwen en opblazen van het luchtkussen. Huren.nl heeft hieronder de algemene regels en tips op een rijtje gezet.

 • Probeer nog voordat je het luchtkussen uitrolt te bepalen of het kussen goed ligt. Sommige luchtkussens zijn opgerold, anderen zijn gevouwen. Vouw/rol het luchtkussen uit.
 • Houd hierbij een stuk van het grondzeil over bij de ingang van het luchtkussen. Hier kan men de schoenen uitdoen etc.
 • Zorg dat de luchtuitlaten gesloten zijn. In de meeste gevallen is een luchtuitlaat een klep dat met klittenband en een rits of klittenband en lussen dicht kan. De lussen maak je dicht door het op één na laatste lusje door de laatste lus te steken, om vervolgens op een houtje-touwtjemanier de hele rij lussen in elkaar te steken en deze strak aan te trekken. De laatste lus zet je vast met een eenvoudige knoop.
 • Bevestig de blower aan de slurf. Zorg dat deze goed aansluit, maar al te strak hoeft hij ook niet.
 • De blower moet aangesloten worden op netstroom. Let hierbij goed op de aanwijzingen van het verhuurbedrijf. Zorg altijd voor een geaard stopcontact en gebruik veilige verlengsnoeren indien nodig.
 • De blower dient tijdens het gebruik van het luchtkussen constant aan te blijven.

Als het gehuurde luchtkussen hard genoeg is kan hij in gebruik genomen worden. Test altijd het luchtkussen eerst zelf. Doe altijd je schoenen uit en zorg voor kleding zonder scherpe gedeeltes/randjes.

Luchtkussen op de juiste manier opruimen

Na gebruik van het springkussen moet hij weer opgeruimd worden. Het is de bedoeling dat de volgende huurder een schoon en droog luchtkussen kan gebruiken. Zorg er dus voor, dat zodra iedereen van het luchtkussen af is, je het luchtkussen eerst goed schoon en droog maakt. Tip: als het mooi weer is, laat het luchtkussen dan een half uurtje in de zon staan: eventuele nattigheid is dan zo opgedroogd en weggeboend.

 • Als het luchtkussen schoon en droog is, kun je de blower uitschakelen en van de slurf van het luchtkussen afkoppelen.
 • Om het springkussen snel leeg te laten lopen kun je de luchtgaten openmaken door de lussen los te knopen.
 • Vouw, tijdens het leeglopen van het kussen, de wanden zo netjes mogelijk naar binnen toe. Begin met de achterwand en vouw daarna de zijwanden naar binnen toe.
 • Wacht tot alle lucht uit het luchtkussen is gelopen. Dit duurt langer dan het opblazen van het luchtkussen, dus heb geduld.
 • Vouw/rol het luchtkussen op, op de manier waarop het geleverd was.
 • Vouw/rol altijd naar het luchtgat toe, zodat de laatste lucht ontsnappen kan.
 • Nu kan het luchtkussen weer in de zak en/of kunnen de spanbanden eromheen, afhankelijk van waarin/hoe het luchtkussen geleverd werd door het verhuurbedrijf.

Vergeet niet het grondzeil goed schoon te vegen en op te vouwen en de verlengsnoeren netjes op te rollen. Wij wensen je veel springplezier!

Share

advertisement