Glitters zijn hip, hot and happening! En wij doen daar allemaal graag aan mee.

Onze instincten zijn zelfs geprogrammeerd zodat je je aangetrokken voelt tot dingen die glanzen. Dat verklaart een hoop! Maar wat gebeurt er wanneer je het ’s avonds van je afspoelt? Glitters zijn te klein om eruit gefilterd te worden door afvalverwerkingsinstallaties wanneer je het in de prullenbak zou gooien. Hetzelfde geldt helaas ook wanneer het in het riool terechtkomt.

Glitters zijn namelijk gemaakt van microplastic en volgens deskundigen komt er iedere dag acht miljoen ton(!) glitters terecht op de oceaanbodem. In verschillende landen is het gebruik van microplastic om die reden verboden, want het is niet biologisch afbreekbaar.

Vissen en oesters maken geen onderscheid tussen echt voedsel en microplastic, met als gevolg dat ze het opeten. Dit zorgt ervoor dat ze overlijden of niet meer in de mogelijkheid zijn om zich voort te planten.

Gelukkig is er een omslag in de cosmetische wereld en wordt er steeds meer gebruik gemaakt van biologisch afbreekbare glitters. Deze glitter is gemaakt van een speciale biologisch afbreekbare cellulose film, welke is gemaakt uit duurzaam en milieuvriendelijk verkregen grondstoffen. Het bevat géén genetisch gemodificeerde stoffen of stoffen verkregen uit genetisch gemodificeerd materiaal.
Na 4 weken verdwijnt het uit de natuur en laat geen sporen na.

Wij bij Creatief Confetti zijn ook overgestapt op de biologisch afbreekbare glitter. Zodat ons schminkwerk en alle glittertattoo’s geen sporen nalaten in de natuur, dat zouden we namelijk vreselijk vinden.

Share

advertisement